Moja babcia zawsze robiła rosół bardzo, więc postanowiłam też umieć. Zwykle robię z kury, a dziś postanowiłam spróbować kuro-wołowo.
Category Archives: nerdkuchnia
Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym by Vi
Vi gotuje znakomicie i uwielbiam, kiedy mnie karmi. Za każdym razem, kiedy czytam ten przepis, ślinię się jak mops.
Continue reading Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym by Vi
pulled pork Jareckiego, czyli wieprzowina szarpana z boczku
Oto potrawa, którą Jarecki czasem przynosi i trzeba wtedy troszeczkę walczyć ze swoimi najlepszymi przyjaciółmi, by choć łyżkę zdążyć umoczyć. Żeby zrobić zdjęcie, zmówiliśmy się z Jareckim na tajne otwarcie garnka w zaciszu i pod nieobecność. Oddaję mikrofon autorowi.
Continue reading pulled pork Jareckiego, czyli wieprzowina szarpana z boczku
omlet na lenia
Wahałam się, czy nie nazwać tego przedsięwzięcia frittatą, ale nie spełnia warunków (tj. nie kończy w piekarniku). Zatem omlet, wszystkiego może z 10 minut roboty, mało sprzątania, wyjdzie albo nie, będzie pyszne — klasyczna nerdkuchnia.
Truskawki cukrem ilustrowane
Notka o truskawkach ma już dwa lata, ale dopiero teraz udało mi się zrobić fotki z produkcji. Mam nadzieję, że widoki są zachęcające. Otrzymaną paciaję można spożywać łyżeczką, pić z kubka, wylewać na lub obok ciasta lub lodów, wmieszać w ser biały, w jogurt, w kefir, wcierać w ciało. Niektórzy mają uczulenie na truskwy, więc powinni najpierw powcierać testowo w niewidocznym miejscu, np. najeżdżając myszą na zdjęcie.
Lemon curd z Agnieszki
Spisuję przepis z Agnieszki, która zmartwiła się kiedyś, że mi smutno, więc na poprawę humoru zrobiła mi coś, co lubię. Niebo w gębie. Lemon curd. Dwie łyżeczki tej cudowności wmieszane do opakowania serka wiejskiego sprawiają, że jem go. Pasuje do naleśników. Placków. Na wierzch ciasta. Do maczania w nim biszkopta lub palca. Do czego jeszcze pasuje, mam nadzieję dowiedzieć się z Waszych komentarzy.
Szaszłyki, sałatka grecka, hummus i aivar z Jareckiego
Zestaw wiosenny, znakomity akurat jak się trochę ociepli i pojawią się warzywa. Towarzyski — dużo przyjemniej przygotowywać to wszystko w grupie. Niby trochę roboty jest, ale łatwa, a paszy wychodzi mnóstwo. Smaki i widoki są wielce satysfakcjonujące (w odróżnieniu od zdjęć poniżej, które robiłam głodną ręką). Niech Jarecki opowie, jak do tego doszło.
Continue reading Szaszłyki, sałatka grecka, hummus i aivar z Jareckiego
Ciasteczka Nekkoru
Znakomite, prościutkie, słodkie i skuteczne we wszelkich wariacjach. W sensie można orzechy posunąć migdałami, cukier drobny może być nie bardzo drobny. Zażaleń i rachunków od dentysty nie przyjmuje się. Oddaję mikrofon w ręce Nekkoru.