Frytki z sosem serowym

Był kiedyś w Warszawie Taco Bell i już go nie ma. Kiedy dowiedziałam się, że się zwijają, włożyłam swój najlepszy dekolt i zrobiłam takie oczka do jednego pana, który tam pracował, i ten pan nie był odporny na któryś z tych bodźców. Wyznał mi w sekrecie, jak zrobić sos serowy do frytek. Mam nadzieję, że mu się wiedzie z płcią mu atrakcyjną i zdrowie dopisuje.

Potrzebne będzie:

  • frytki mrożone do pieczenia w piekarniku (ilość dowolna)
  • blacha do pieczenia
  • pergamin do pieczenia
  • piekarnik
  • serki topione — te tanie, prostopadłościenne, w złotku; najlepszy jest  Złoty Ementaler, ale Gouda też styknie — jedno opakowanie na pół kilo frytek
  • jedno chlapnięcie niechudego mleka na jedno opakowanie serka
  • rondelek (półlitrowy do trzech opakowań serka, większy na więcej)
  • kuchenka albo mikrofalówka
  • drewniana łyżka
  • sól

Rozgrzewamy piekarnik do tylu stopni, ile piszą z tyłu paczki frytek.

Wykładamy blachę pergaminem, wysypujemy frytki, rozkładamy równomiernie. Wkładamy do piekarnika na tyle, ile trzeba. Frytki mają być zezłocone po wierzchu i upieczone w środku.

Wrzucamy serki w małych kawałkach do rondelka, zalewamy mlekiem. Im mniej mleka, tym gęstszy sos, ale też trudniej go rozpuścić, nie przypalawszy. Włączamy nieduży gaz i rozpuszczamy serki, ciągle mieszając drzewienną łyżką. Jeśli mleko zacznie się gotować, zdejmujemy na chwilę z gazu (nie przestajemy mieszać).

Jeśli mamy mikrofalówkę, jest prościej, bez mieszania i przypalania — wrzucamy serek do miseczki i włączamy na minutę albo dwie przy 360 W i gotowe. Można podgrzewać wielokrotnie. Można dodać mleko, pomieszać i włączyć jeszcze raz. Bez mleka robi się kożuch, ale kamon. Z mlekiem nie próbowałam, bo lubię gęsto.

Sos ma być aksamitny. Jeśli w oczekiwaniu na frytki wystygnie i zrobi mu się kożuch, który nam przeszkadza, podgrzewamy (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Mnie nie przeszkadza.

Wysypujemy frytki na talerz, solimy i/albo polewamy sosem. Moim zdaniem najlepiej maczać frytki w sosie sztuka po sztuce ~(:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *