Marynowane pieczone skrzydełka Merigold

Publiczność podeszła do propozycji nieufnie. Nerdowe stado dość zgodnie wypowiedziało się na temat skrzydełek, że jest to denerwujące jedzenie, bo człowiek upaprze się po łokcie, do mięsa się nie dogryzie, a potem jeszcze trzeba chować kości przed zwierzyną domową. Tymczasem okazało się, że skrzydełka Meri są obłędne, a spożywane palcyma — jeszcze lepsze. Poniżej przepis naszej dobroczyńczyni.

skrzydelka meri

Potrzebne będzie:

  • skrzydełka kurze, średnio po 10 kawałeczków na człowieka
  • Na marynatę:
  • oliwa (może być z wytłoczyn)
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • cukier
  • ostra papryka
  • cytryna
  • ocet winny
  • nóż, deseczka, miska
  • piekarnik wraz z szufladami
  • pergamin/papier do pieczenia

Skrzydełka trzeba rozciąć dużym nożem na trzy części. Cięcie jest proste, jak się je robi na stawie, ale jak będzie ciut obok, to też się da. Najcieńsze części można wyrzucić, a można je ugotować dla psa, oczywiście dając mu już bez kostek.

Marynata. Przygotowując skrzydełka na 10 osób, dałam prawie szklankę oliwy, około pół szklanki octu, ze 3 łyżeczki soli, sok z całej cytryny, jakąś łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej (miałam akurat suszoną i kruszoną, ale jakbym miała cayenne, to pewnie dałabym z pół płaskiej łyżeczki, 3 łyżki cukru i prawie główkę czosnku.

Na 20 kawałków dałabym parę łyżek oliwy, dwa razy mniej octu, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, sok z pół cytryny, cayenne – objętość mniej więcej groszka.

Nie wszyscy lubią ocet winny. Wprawdzie ten jego charakterytyczny smak się wypieka, ale jak ktoś nie lubi, może poprzestać na cytrynie, tylko dać jej więcej. Marynatę trzeba wymieszać na tyle, żeby cukier się rozpuścił, zalać
i zostawić w chłodnym miejscu.

Czynności. Skrzydełka zamarynować przez 24 godz. (można tylko przez noc). Szuflady piekarnika wyłożyć pergaminem, ułożyć na nich skrzydła. Piec około 30 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, z termoobiegiem. W połowie pieczenia wyłączyłam termoobieg.

2 thoughts on “Marynowane pieczone skrzydełka Merigold”

  1. Dobrze kombinujecie, przepisy ciekawe. Nie mam pojęcia jak znalazłem Wasz blog, ale tak miało być.
    “Zupę o północy” wykonam na pewno.
    Polecam prosty dip do pieczonych ziemniaków
    – 1x mango, ser Mlekovita typu feta 18% 270 g. , ząbek czosnku , blender, albo inna maszyna tego typu. Rozcieramy na gładką masę, wstawiamy do lodówki na ok 1 h.
    Smacznego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *