jablka pieczone

Pieczone jabłka Merigold

Merigold miała przed chwilą urodziny, zatem w ramach prezentu postanowiła znów nakarmić nerdy. Na fali tego, że wszyscy na coś chorzy, było zdrowo.  Jezu, jak te jabłka pachną. Oddaję mikrofon jubilatce.

Z jabłkami zasadniczo nie ma żadnego problemu, można je zrobić szybko, a efekt jest doskonały bez względu na użytą odmianę. Duże i czerwone najładniej wyglądają.

Potrzebne będzie:

  • jabłko
  • odrobina miodu
  • parę kropel cytryny
  • kilka suszonych żurawin.

jablka pieczone

Jabłko trzeba umyć, pozbawić ogonka, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Potem smaruje się jabłko mieszaniną pół łyżeczki miodu i pewnie z łyżeczki soku cytrynowego, kładzie na wierzchu żurawinę i wstawia do 150 stopni na kwadrans. W zależności od odmiany jabłka mogą zostać w skórkach i zarumienić się lekko od góry albo trochę ze skórek wykipieć – w każdej formie będzie bardzo dobre.

A, jak nie lubisz żurawiny, to rodzynki będą też bardzo dobre. Fajne będą też posypane lekko cynamonem.

2 thoughts on “Pieczone jabłka Merigold”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *