Bliprzepis (2)

Patrz bliprzepis. Rekurencja — patrz: rekurencja. Nieno, żartowałam.

Koktajle alko i bezalko:

  • zmiksować banana, łyżkę masła orzechowego, łyżkę miodu, dwie łyżki mrożonego jogurtu i sok pomarańczowy do pełna
  • Cocktail Ali-Baba — 1:wiśniówka, 1:wódka, 1:wermut, wstrząsnąć z lodem, podawać z wiśnią
  • Cocktail Baby — 2:wódka, 2:pomarańczówka, 1:tokaj, wstrząsnąć z lodem, podawać z plasterkiem pomarańczy
  • Cocktail Lola — 1:wódka, 1:curacao, 2:słodkie wino, wstrząsnąć z lodem, podawać z plasterkiem pomarańczy

(te trzy to autentyki chyba z “Kuchni warszawskiej” wydanej w latach 60., a pierwszy podejrzałyśmy z Boską w centrum handlowym)

Na makaronie:

  • makaron z sałatą lodową, pomidorkami, winegretem, szprotkami z puszki i prażonym słonecznikiem
  • poddusić na oliwie ząbek czosnku, pół pomidora, puszkę odsączonego tuńczyka, sól, pieprz. dodać ugotowany makaron, posypać tartym serem żółtym

Smażone:

  • świeżemu łososiu oskrobać łuski, wypłukać, pokroić go na kawałki, obtoczyć je w mące i bułce tartej, smażyć na niedużym ogniu bez przykrycia. mniam
  • puree z ziemniaków wymieszać z 2 jajkami i prawie 2 szklankami mąki, wyrobić rulon ciasta, pokroić, formować płaskie kotleciki, usmażyć
  • gotowane pyzy z mięsem posypane przesmażonymi na maśle: bułką tartą, orzeszkami ziemnymi (zostały z imprezy) i sezamem (obsypał się z paluszków)

Tania randka:

  • sucha bułka podpieczona z masłem dla zmięknięcia + pasta z oliwek + pomidor

2 thoughts on “Bliprzepis (2)”

  1. 1. Ten pierwszy bezalko to z prawdziwym masłem orzechowym (takim z orzechów arachidowych) czy raczej z nutellą?
    2. Czy dużą wtopą będzie jogurt niezamrożony?

  2. @morven
    1. podglądałyśmy na prawdziwym z orzechów; z nutellą nie testowałam, ale brzmi, no cóż, obłędnie :D (i trochę mniej fusion niż oryginał)
    2. zimność koktajlu zdaje się być walorem, ale myślę, że im więcej wariacji, tym dłużej koktajl się nie znudzi. jak stestujesz, poproszę raport (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *