Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym by Vi

Vi gotuje znakomicie i uwielbiam, kiedy mnie karmi. Za każdym razem, kiedy czytam ten przepis, ślinię się jak mops.


Potrzebne będzie:

  • pół opakowania 400-gramowego makaronu jakiegokolwiek, świderki będą dobre
  • 10 plasterków boczku
  • 30 dag kurek wymytych i suchych
  • 1 mała śmietana 30% (tłusta lepsza) 250 ml
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan (starty)
  • patelnia głęboka
  • garnek do makaronu
  • micha wielka, w której zmieści się usmażony boczek
  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem na opakowaniu.
  2. Siekamy cebulkę w kostkę i odkładamy na bok.
  3. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko go podsmażamy (bez oleju).
  4. Odkładamy go do miseczki.
  5. Na tej samej patelni (z resztką tłuszczu po boczku) podsmażamy na oleju kurki i pokrojoną cebulę.
  6. Dusimy razem ok. 10 min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażony boczek i wyciśnięty czosnek i dusimy jeszcze ok. 2 min.
  7. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Jak śmietany za dużo, to dłużej smażymy, żeby zgęstniało.
  8. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem z boczku i kurek.
  9. Posypujemy po wierzchu parmezanem.
  10. Smacznego.

One thought on “Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym by Vi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *